21.03.2017

Dry Ice Finland mukana tukemassa arvokkaan lentokoneen entisöintiä

Dry Ice Finland oli viime syksynä mukana tukemassa Suomen Ilmavoimille aikoinaan 30 vuotta sitten suunnitellun Tuuli III -koneen entisöintityötä. Tuuli III -koneen prototyyppi jäi lajinsa ainoaksi aikoinaan. Se lensi koelentonsa 31. toukokuuta 1957 ja oli Ilmavoimien käytössä aina elokuulle 1959, jolloin se vaurioitui pakkolaskussa Aitolahdella. Kone lensi vielä entisöitynä ja kunnostettuna vuosina 1983-89 siviilitunnuksella OH-XTL. Tämän jälkeen kone päätyi Suomen Ilmailumuseon varastoon. Harvinaisen koneen entisöintityötä vauhditti se, että kone uhkasi jäädä taivasalle.

lentokone2

Suomen Ilmailumuseo päätyi lopulta tekemään kunnostustyön yhteistyössä Hämeenlinnassa sijaitsevan Ammattiopisto Tavastian kanssa. Tarkoitus oli saada koneesta samanlainen kuin se oli vuonna 1957 tullessaan ulos tehtaalta. Koneen kunnostuksen tekevät opiskelijat, jotka samalla tutustuvat opetussuunnitelman mukaisiin työmenetelmiin, kuten alumiinin maalaus, pintakäsittely, suihkupuhdistus sekä kuivajääpuhallus. Viime syksynä koneen kaikki niittirivit puhdistettiin kuivajäällä eli hiilihappojäällä.

Tämä oli erinomainen kohde tukea, sillä kyseessä oli arvokkaan koneen entisöinti ja mielestämme oli tärkeää palauttaa tuo pala historiaa kaikkien tietoisuuteen. Lisäksi oli hienoa mahdollistaa se, että kaikki oppilaat saivat samalla koulutuksen kuivajääpuhdistukseen. Oli ilo nähdä kuinka puhdistusta tehtiin yhteistuumin ja kaikki innostuivat kovasti menetelmästä ja sen mahdollisuuksista” totesi Dry Ice Finlandin myyntipäällikkö Jaakko Soratie. Hän painotti lisäksi tulevien sukupolvien kouluttamista ympäristöystävällisiin menetelmiin: ”Vaikka kuivajääpuhallus onkin jo yli 30 vuotta vanha menetelmä, hyvin harva suomalainen tietää menetelmän olemassaolosta sekä sen käyttökohteista. On tärkeää kouluttaa nuorisoa, jotta tulevat sukupolvet osaisivat jatkossa valita ympäristöystävällisempiä puhdistusmenetelmiä.

Lisätietoa Tuuli III -koneen entisöintityöstä Ylen uutisissa: https://yle.fi/uutiset/3-9497573

lentokone1

Dry Ice Finland mukana tukemassa arvokkaan lentokoneen entisöintiä