23.02.2017

Kuivajääpuhdistuksen käyttö homesaneerauksissa lisääntyy

Kiinteistöjen homesaneeraukset ovat valitettavan yleinen ongelma ja niiden määrä on vain lisääntynyt viime vuosina. Moni ihminen olettaa edelleen, että desinfiointi on ainoa oikea keino homeen poistamiseksi. YLE esimerkiksi uutisoi aiheesta (https://yle.fi/uutiset/3-6454355)  jo muutama vuosi sitten todeten, että desinfioinnit tehoavat heikosti homesieneen. Joskus niistä voi jopa olla enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä aina kun lisätään kemikaaleja, se voi olla itsessään ihmiselle haitallista. Haitallisinta on jos kemikaalia suihkutetaan suoraan mikrobikasvustoon. Home voi tällöin alkaa tuottamaan vain lisää myrkkyä.

Oikea tapa toimia on poistaa ensinnäkin homeen lähde kokonaan ja perusteellisesti. Vaurioituneet materiaalit on vaihdettava ja jäljelle jääneet kivi- ja betonirakenteet voidaan puhaltaa esimerkiksi kuivajäällä eli hiilihappojääpuhalluksella. Kuivajääpuhallusta voi tehdä sisätiloissa, sillä se ei kastele pintoja eikä siitä synny mitään sekundäärijätettä ympäristöön. Menetelmä on muualla maailmassa paljon enemmän käytetty menetelmä, mutta Suomessa se on ollut suhteellisen tuntematon vielä viime vuodet. Menetelmän edut ovat kuitenkin alkaneet kiiriä ihmisten keskuudessa ja yhä useampi osaa jo tilata kuivajääpuhdistuksen kohteeseensa.

Kuivajääpuhdistuksen käyttö homesaneerauksissa lisääntyy