Mitä on kuivajää?

Kuivajää (=hiilidioksidijää, hiilihappojää) on kiinteään olomuotoon saatettua hiilidioksidia, jonka lämpötila on noin – 79 °C.

Hiilidioksidia esiintyy luonnossa kaasumaisessa muodossa. Se on myrkytön ja hajuton. Sitä käytetään kyllästämään juomia, mikä antaa heille raikkaan maun ja pidentää niiden kulutusta. Kuivajäätä käytetään muun muassa elintarviketeollisuudessa elintarvikkeiden jäähdyttämiseen tai terveydenhuollossa.

Mitä on kuivajääpuhallus?

Kuivajääpuhalluksessa puhalletaan kuivajääpellettejä paineilman avulla puhdistettavalle pinnalle. Kuivajäärakeiden osuessa kohteeseen ne sublimoituvat eli kaasuuntuvat ja haihtuvat ilmaan. Kuivajääpuhallus on täysin vedetön, kuiva ja kemikaaliton puhdistusmenetelmä. Kuivajääpuhdistus on myös ympäristöystävällinen. Puhdistettava tai poistettava pinta voi olla lähes mikä vaan ja puhdistusta voi tehdä missä vaan; ulkona tai sisällä, kesällä tai talvella. Tutustu kuivajääpuhdistuksen käyttökohteisiin!

Kuivajääpuhdistuksen avulla saavutetaan merkittäviä vähennyksiä puhtaan juomaveden tuhlaamisessa sekä jätevesien, pesuaineiden ja kemikaalien vähentämisessä. Myös pesuainejäämien pääsy luontoon vähenee osaltaan huomattavasti. Tavoitteenamme on edistää ympäristöystävällisen kuivajäämenetelmän käyttöä Suomessa ja saada se vähintäänkin samalle tasolle muiden Euroopan johtavien maiden kanssa.

Katso miksi kannattaa valita kuivajääpuhallus hiekkapuhalluksen, soodapuhalluksen, korkeapainepesun ja laserpuhalluksen sijaan.

Kuivajään puhdistusprosessissa käytetään kolmen perustekijän yhdistelmää

Kineettinen energia

Kuivajääpellettien iskujen nopeus saastuneelle pinnalle voi ylittää äänen nopeuden.

Lämpöshokki

Saastunut kerros muuttuu hauraaksi nopean jäähdytyksen jälkeen ja vapautuu vähitellen puhdistetulta pinnalta.

Sublimoituminen

Kosketettuaan saastuneen pinnan pelletit muuttavat tilaa, niiden räjähdys poistaa saastumisen täydellisesti.

Puhdistus tehdään täysin ilman kemikaaleja, pesuaineita tai pintojen esikäsittelyä. Menetelmän avulla voidaan vähentää kemikaalien ja liuottimien käyttöä tuotannossa ja näin parantaa työturvallisuutta ja työviihtyisyyttä.

Kuivajääpuhdistuksessa ei käytetä vettä eikä siinä synny kosteutta. Vedetön pesu soveltuu kaikkien tuotannon kohteiden esim. sähkölaitteiden, kaapelikiskojen ja kosteudelle arkojen kohteiden pesulle.

Vedettömyys takaa turvallisuuden mm. sähkölaitteiden, näyttöjen sekä kuljettimien puhdistuksissa. Märkä pinta ja kosteus on aina otollinen alusta monenlaisille kasvustoille, joten tämä ongelma saadaan sekä poistettua että sen syntyä ennaltaehkäistä.

Kuivajäämenetelmä puhdistaa kohteet tehokkaasti ja nopeasti aikaa ja rahaa säästäen. Valmistelu- ja jälkitöiden määrä on vähäinen.

Puhdistustyöt voidaan tehdä nopeasti ja kustannustehokkaasti jopa kokonaan ilman tuotantokatkoksia. Kohde ei tarvitse huuhtelua eikä jälkikuivaamista.

Puhdistuksessa hiilidioksidijää haihtuu ilmaan eikä toissijaista jätettä synny kuten muissa pesu ja puhdistusmenetelmissä (likavesi, höyry, hiekka, sooda, jne). Jäljelle jää ainoastaan irrotettu lika. Irtoava lika jää kuivaksi ja se saadaan poistettua helposti harjaamalla tai imurilla.

Hiilidioksidi on teollisuuden prosesseista talteen otettua sivutuotetta, joka muuten olisi päässyt suoraan ilmakehään. Toisin sanoen se on ympäristöystävällistä uusiomateriaalia, joka ei lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Dry Ice Finland tuotanto ja palvelumenetelmät ovat osa kiertotaloutta.

Kuivajääpuhallus ei tuota luontoon mitään jätteitä ja vähentää veden sekä kemikaalien käyttöä. Prosessista jää jäljelle vain irrotettu lika. Mikä parasta, kuivajää on täysin myrkytön ja hajuton pesumenetelmä.

Kuivajääpuhallus toimii erinomaisena desinfiointi ja hajunpoistomenetelmänä. -79 asteisen hiilidioksidijään ansiosta se poistaa lähes kaikki bakteerit, hajunmuodostajat ja kasvustot pestäviltä pinnoilta. Tuotannossa tämä on erityisen tärkeää. Dry Ice Finlandin pystyy tukemaan yrityksenne tavoitteita eri sertifioinneissa sekä muun hygienia ja puhtaustason nostossa palveluittemme ja kuivajääpuhdistusmenetelmämme avulla.

Rakennusteollisuuden saaneerauskohteissa on menetelmän käyttö erityisen merkityksellistä. Avattavat ontelolaatat pystytään desinfioimaan orgaanisista kasvustoista ilman lisäkemikaaleja ja muiden menetelmien tuottamia toisiojätteitä.

Kuivajäällä voidaan poistaa lähes mitä tahansa kuten; maalia, liimaa, painoväriä, rasvaa, öljyä, hometta, kalkkia, purukumia, uretaania, betoni- ja hitsausroiskeita jne. Kuivajää soveltuu myös haju ja- savuvahinkojen poistoon.

Menetelmä soveltuu myös lähes kaikille pinnoille!

Kuivajääpuhdistus ei perustu hiomiseen vaan lämpöshokkiin. Kuivajääpuhdistus ei siis kuluta eikä hio puhdistettavaa pintaa kuten monet ns. perinteiset menetelmät. Näin ollen se soveltuu herkimmillekin pinnoille, kuten lasille, tekstiileille, sähkölaitteille ja -johdoille.

Dry ice Finlandin menetelmien ja laitteiden avulla kohteiden puhdistukset ovat teollisuuden yrityksille sekä kiinteistöjen omistajille turvallisia.

Vedetön menetelmä on laitteiden ja kiinteistöjen eri kohteiden puhdistuksissa turvallisin mahdollinen puhdistusmenetelmä, ei kosteusvaurion vaaraa.

Menetelmän ja laitteiden käytön myötä voidaan parantaa yrityksen työturvallisuutta.

Mekaanisen käsillä tehtävän puhdistuksen sijaan työ voidaan tehdä laitteelle eikä sormiin ja käsiin kohdistuvia onnettomuuksia enää satu.

Liuottimien sekä kemikaalien käyttöä voidaan vähentää, mikä parantaa turvallisuuden lisäksi työviihtyvyyttä sekä tuottavuutta.

Kuivajääpuhdistus

Puhdistus - kuivajääpuhallus on moderni ekologinen, hankaamaton menetelmä teollisessa puhdistuksessa.

Puhdistusprosessissa on kolme vaikuttavaa tekijää: kineettinen energia eli iskuenergia, lämpöshokki – puhallettava pinta on lämpimämpi kuin kuivajääpellettit sekä sublimaatio eli aineen muuttuminen suoraan kiinteästä kaasuksi, jossa tapahtuu voimakas laajeneminen. Prosessin lopuksi jää jäljelle vain lika eikä muita sekundäärijätteitä kuten vettä, hiekkaa tai soodaa. Tämä tekee kuivajääpuhdistusmenetelmästä tehokkaan, lempeän puhdistettaville materiaaleille ja samalla ympäristöystävällisen. Kuivan jään avulla voit poistaa ekologisesti ja varovasti kerrostumia, likaa tai pintaruostetta tarvitsematta purkaa puhdistettua laitetta, mikä säästää aikaa ja huomattavia rahallisia kustannuksia.

Kuivajään tiedetään estävän bakteerien kasvua, kuivajään puhdistusprosessi pysäyttää sienien, itiöiden ja vähentää muiden biologisten aineiden saastumista. Lisäksi se on myrkytön, hajuton ja sopii kaikille pinnoille - metallista, puusta, betonista hienoon puupintaan tai lasiin ja tekstiileihin.

Kuivajääpuhdistuksen historia

Kuivajääpuhdistusteknologian on alun perin kehittänyt Lockheed-Martin. Hän huomasi, että kemialliset maalinpoistomenetelmät voivat lopulta tuottaa epämuodostumia ja heikentää lentokoneen alumiinin pintaa, eikä hiovat puhallusmenetelmät tulleet kysymykseenkään, joten Lockheed-Martin kokeili erilaisia puhallusteknologioita. testit johtivat lopulta puhallusteknologiaan, jotka sopivat kuivajään kiinteälle hiilidioksidin muodolle, joka sublimoituu superkylmällä -79 celsiusasteella osuessaan kohteeseen. Lockheed-Martin voitti patentin keksinnölle vuonna 1977, mutta tajusi nopeasti, ettei se yksistään ollut tehokas maalin poistamiseen. "Lockheed-Martin tajusi, että tämä prosessi oli riittämätön kovan lentokonemaalin poistamiseen, mutta oli hienoa poistaa kaikki muu maali vahingoittamatta pintaa. Hyvin sidoksissa ollut materiaali ei tule pois eikä tarvitsekaan. Vain huonosti levitetyt tai aktiivisesti hilseilevät maalit poistetaan."

Noina alkuaikoina Daven suurin asiakas oli painokoneiden valmistaja. "He takavarikoivat painolaitteet, ja puhdistamalla ne kuivajäällä he voisivat lisätä jälleenmyyntihintaan 20 prosenttia", hän sanoo. Kun painoliiketoiminta laantui, Dave siirtyi kaupallisiin sovelluksiin, kuten homeeseen ja palokohteiden korjaamiseen, käyttäen kuivajäätä noki- ja savuvahinkojen poistamiseen vahingoittamatta taustalla olevaa rakennetta.

Tänä päivänä laitteet ovat pieniä ja tehokkaita. Ice Cleaning systems:in laitteet ovat yhden miehen käsiteltäviä ja luotettavia.

Lataa esite kuivajääpuhdistuksesta eri toimialoilla tai laitteista

Tutustu kuivajääpuhdistuksen hyötyihin eri toimialoilla lataamalla esitteet.